voor mij, voor jou, voor ons allemaal

Gepubliceerd op 25 april 2018 om 08:40

Opvoeden is een uitdaging en voor sommigen niet altijd leuk!

Wanneer er in een gezin bij meerdere personen autisme is vastgesteld is samen zijn nog meer een uitdaging. Een gezin brengt nu eenmaal prikkels met zich mee. De gewone leef geluiden kunnen zorgen voor een ontploffing. En samen spelen vraagt om aansluiting en afstemming. Hoe doe je dat in een zorgintensief gezin?

Als gezin ben je een team, samen moet je het doen. Om als team goed te functioneren is het handig om je bewust te zijn van een aantal zaken:

voor mij -  voor ons -  voor de ander

Stel jezelf eens de vraag  of jouw aandeel binnen het team leuk of goed is voor jou of voor de ander of voor het hele team. Als lid van een team is het oke om voor jezelf te gaan maar wanneer je dit te lang doet, bestaat er de kans dat de ander overprikkeld of boos wordt. 

Neem nu bijvoorbeeld trefbal, je maakt twee teams. De jongste telg lukt het maar niet om aan de bal te komen. Maar jij wil winnen en staat de bal niet af. Is het spel leuk voor jou of ook voor de ander? Jij kunt ervoor zorgen dat het ook leuk is voor de ander door je bewust te zijn van je aandeel

Van autisme weten we dat inleven in jezelf en in de ander moeilijk is door een gebrekkige theory of mind. Het is dan ook handig om je vraag visueel te maken. Binnen een proces / spel  kun je stil staan bij een bord en de leden de vraag stellen of je het proces of spel gespeeld hebt voor jezelf, de ander of iedereen. 

Overleggen is handiger dan commanderen

Overleggen is handig in een team.  Waarom zou je tenslotte de lakens uitdelen? Het doel daarvan is vaak dat jij wilt dat iets op een bepaalde manier gaat. Grote kans dat personen van je team afhaken. Door overleggen zorg je ervoor dat alle leden van je team eigenaar worden van het proces of het spel en dus gemotiveerd zijn. Personen met autisme functioneren makkelijker wanneer er intrinsieke motivatie is. 

Van 0-10 waar zit de ander persoon in zijn emotie

Door stil te staan bij hoe de ander zich voelt kun je inschatten of jouw aandeel gewaardeerd wordt. Dat is niet makkelijk wanneer je autisme hebt. Maak het visueel en toets de uitkomst. In een spel  gebeurt veel. Dat kan leuk zijn maar ook frustratie oproepen. Door één voor één te vragen hoe de ander van 0-10 (waarbij 0 niet boos en 10 explosief boos is) in zijn/haar boosheid zit leer je inschatten hoe de ander zich voelt. Dit maak je visueel en toets je bij de ander door te vragen of het klopt. Voeg hier aan toe aan welke signalen je dit merkt (deze signalen zijn tenslotte ook visueel).

 

Zo doen wij dat als gezin, het resultaat is minder spanning en ruzie, en het is dus leuk voor ons allemaal. Succes!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.