Ik ben  Carla de Graaf. Ik ben getrouwd met Bert en samen hebben wij 4 kinderen, 3 jongens en een meisje.  Mijn liefde voor autisme is ontstaan vanuit de uiteenlopende ervaringen met autisme binnen ons gezin, want mijn man, en onze drie oudste kinderen hebben autisme. 

In 2012 kwamen wij erachter dat één van onze kinderen een erfelijke chromosoom afwijking heeft. Dit onderzoek liep naast het onderzoek naar de al bestaande vraagtekens thuis en op school omtrent het gedrag. Nadat ook bij mijn man deze chromosoom afwijking werd ontdekt hebben we ook de andere kinderen laten testen. Conclusie: alle mannen in ons gezin hebben het 22q11.1 microduplicatie syndroom

Gewone opvoedingsadviezen leken niet te werken bij onze kinderen. Ik denk dat we wel alles geprobeerd hebben, belonen, straffen, negeren noem maar op! Ik begon aan mijzelf te twijfelen, opvoeden is toch ingewikkelder dan in eerste instantie leek.

Maar het onderzoek naar het gedrag liep dus nog! Uit die onderzoeken kwam naar voren dat er sprake was van een autisme spectrum stoornis! 

Er ging een hele onbekende wereld voor mij open! We kregen informatie over wat autisme is en op welke gebieden mensen met autisme moeite hebben.  Makkelijk gezegd van die hulpverleners, maar ga er maar aanstaan! Een huishouden runnen, relatie onderhouden en dan hebben we het nog niet over de verplichte sociale contacten die je moet onderhouden.
We stonden voor grote uitdagingen. Totdat we systeembehandeling in huis kregen. We kregen een methodiek aangeleerd en door video analyse leerden we hoe we deze methodiek steeds beter konden inzetten. Maar ik leerde ook dat ik echt een klik heb met onze kinderen en dat ik het een mooie uitdaging vind om op zoek te gaan naar de vraag onder het gedrag. Mijn liefde voor autisme  is hier ontstaan.

Toen ik de mogelijkheid kreeg heb ik mij ingeschreven voor de post HBO opleiding Autisme Coach. Nu ik deze studie met succes heb afgerond mag ik me nu dus Autisme Coach noemen. Om me te blijven ontwikkelen, ook omdat de kennis over autisme door ontwikkelt, heb ik mij ingeschreven bij de Internationale Beroepen Vereniging voor Autismespecialisten.

Maar hoe nu verder? Via mijn website kun je lezen over mijn gezin en onze belevenissen met autisme. Daarnaast schrijf ik blogs over verschillende onderwerpen waaronder Autisme op school. Op dit moment werk ik als begeleider op een zorgboerderij. Hier komen veel jongeren die vastgelopen zijn op school. 

Mijn wens is dat alle jongeren met autisme op school kunnen blijven en zich daar kunnen ontwikkelen. Ik denk ook dat, dat kan! Met tijd en aandacht voor de (hulp) vraag onder het gedrag zijn zij in staat te ontwikkelen en te leren. Ik wil me dan ook inzetten om leerlingen met speciale onderwijsbehoeften te helpen op school. Deze interventie is preventief, ik geloof dat het onnodige hoge zorgkosten  voorkomt. Daarnaast is het ook voor jongeren met autisme fijn om gewoon op school te kunnen zijn en wanneer dat lukt is dat een succeservaring waar zij verder op kunnen bouwen.