Veel kinderen, met en zonder autisme ervaren een grote spanning rond verjaardagen. En dat is logische want cadeautjes krijgen is leuk! Maar tegelijk is de normale dagelijkse structuur helemaal zoek wanneer je bezoek krijgt. En dit bezoek is ook nog eens onvoorspelbaar en/of snapt niks van jouw beperking. In deze blog wil ik jullie vertellen hoe wij daarmee omgaan.
Onze kinderen weten heel goed wanneer ze jarig zijn en over het algemeen weten ze ook heel goed wat ze voor hun verjaardag willen hebben. Dit is dan ook wat wij kopen voor ze (natuurlijk alleen wanneer het binnen het budget valt) Maar we bespreken ook de hele dag met ze door:
- Wil je ontbijt op bed, of gezamenlijk beneden eten?
- Wanneer wil je de cadeautjes krijgen?
- Wil je dat we slingers ophangen en zo ja waar dan?R
- Wie nodigen we uit?
De elementen van een dag maken we zo voorspelbaar mogelijk. De meeste visiete meldt hoelaat ze komen dat is concreet en duidelijk.
Maar deze visiete is ook onvoorspelbaar. Want hoe een dag precies loopt dat weet je nooit. En iedere keer wanneer we een verjaardag vieren zien we de hoofden vollopen. Dit uit zich in gedrag als:
- Schreeuwen
- Brutaal zijn
- Huilen
- Boos zijn
En dat werkt de volgende dag nog door! Wij besluiten als ouders dat de dag na een verjaardag een rustdag is en die is al lastig genoeg. Ik kies er dan ook voor om oordopjes in te doen. Want de onrust overprikkelt mij ook! Dus om mijn emoties te kunnen blijven parkeren is het handig dat ik niet alles opvang. RUST is de enige remedie om het hoofd weer leeg te maken.
We hebben vandaag onder anderen overlegd of uitnodigen van visite wel handig is.? En de kinderen willen echt niet anders, aan ons de taak om ons ervan bewust te zijn dat verjaardagen hoe goed gepland lastige dagen zijn!
Reactie plaatsen
Reacties