Moederdag/feestdag

Gepubliceerd op 14 mei 2018 om 08:00

Het is een moederdag als alle andere moederdagen. Ik mag uitslapen en krijg ontbijt op bed. Er is een cadeau gekocht en ik word bedolven onder kusjes en knuffels Ook van onze oudste (15 alweer). En natuurlijk ben ik blij met alle cadeautjes en zelfgeschreven briefjes. Maar het mooist van deze dag was toch wel dat wij met het hele gezin monopoly hebben gespeeld. Hoe knap is dat? Samen een spel spelen. Deels als een team, zorgend voor degene die het minder goed kunnen. Maar wel gaan voor eigen winst, zonder ruzie. Ik ben een dankbare moeder. En trots op mijn gezin/team.

Feestdagen zijn lastig voor kinderen met autisme. Deze dagen zijn vaak onvoorspelbaar en er zijn teveel lege momenten. Alles loopt anders dan anders. Ook de meest vertrouwde mensen gedragen zich anders. Het is dan handig wanneer je de feestdagen voorspelbaar maakt voor je kind.

 

  • Vertel je kind wat het allemaal kan verwachten. Je kind kan zich namelijk al lang van te voren zorgen maken hoe een dag gaat verlopen. Bij ons is moederdag ieder jaar hetzelfde. Het geheim houden van cadeautjes is lastig. Dat ze het vaak verklappen geeft niet.

 

  • Kijk goed naar je kind. Vind hij het nog leuk of is het een lijdensweg. Wanneer je de signalen van overprikkeling herkent kun je een ontploffing voor zijn. Hoe goed je je dag ook hebt voorbereid je kunt niet altijd alles dicht timmeren.

 

  • Hoe meer bezoek hoe meer prikkels, hoe groter de kans op overprikkeling. Beperk waar mogelijk het aantal bezoekers. Spreek bijvoorbeeld af hoelang een feest duurt, bijvoorbeeld van 10:00 - 15:00 uur en leg je bezoek uit dat het daarna echt afgelopen is en waarom.

 

  • Sommige kinderen met autisme vinden de onzekerheid over het cadeau lastig. Dit kun je beperken door samen het cadeau te komen en samen in te pakken. Sluit hier aan bij wat je kind wil. 

 

Fijne feestdag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.